Ton van ’t Hoff
Architect BBHD

"Woningen met een dorpse, maar ook een stoere uitstraling."

Architect aan het woord

Het creatieve brein achter de woningen in Aan ’t Laantje is werkzaam bij BBHD architecten & ingenieurs in Alkmaar. Zijn naam luidt Ton van ’t Hoff. Hij licht de ontwerpen toe.

De woningen van het plan Aan ’t Laantje kennen verschillende woningtypes en ook per woningtype is er door het toepassen van langs- en dwarskappen veel verscheidenheid. Kenmerkend is dat alle woningen vanuit één beeldkwaliteit zijn ontworpen, waardoor er een eenduidige en herkenbare uitstraling ontstaat. De inspiratie voor deze beeldkwaliteit komt van woonhuizen, boerderijen en schuren in de landelijke omgeving van Hoorn.  
 
In de gevel is gewerkt met in hoofdzaak twee materialen; roodbruin genuanceerd metselwerk en donkere houten geveldelen. Per blokje is gekozen voor een eigen ton-sur-ton kleurnuance voor de baksteensortering. Het metselwerk krijgt een landelijke lichte voeg. De daken van de woningen zijn bekleed met antracietkleurige keramische dakpannen in een Hollands model. De gevels hebben een stoere detaillering, naast hoge gemetselde rollagen boven de ramen zijn dat vooral de stevige betonnen lateien in de voorgevel. Deze lateien worden afgewerkt met een fraai motief als contrast.  
 
Op bepaalde plekken is in de gevel bij een aantal ramen houten luiken als kleuraccent in de gevel toegepast. Al deze elementen geven de woningen een dorpse, maar ook een stoere en eigentijdse uitstraling. De architectuur zal zorgen voor herkenbaarheid en onderscheid van de woningen in dit deel van de Bangert & Oosterpolder in Blokker.